Vuosi 2015

Viime vuosi oli aikamoista vuoristorataa. Se alkoi huikeissa tunnelmissa kun Taikasta tuli heti tammikuussa Suomen muotovalio :) Tavoitteet oli korkealla ja vain taivas rajana, mutta ihan ei loppuvuosi mennyt suunnitelmien mukaan.

Sekä Kiira että Taika saivat keväällä rally-tokosta ensimmäiset koulutustunnuksensa ja Kiira nousi agilityssä Marjan ohjastamana hienosti kolmosiin! Kesän lopulla molemmilla oli juoksut ja sitten alkoikin alamäki… Kiira kipeytti itsensä treeneissä ja Taika sairastui, oli nielutulehdusta ja korvatulehdusta ja vaikka mitä. Syksy ravattiin eläinlääkärissä, lähes viikottain.

Syyskuussa huomasin Taikalla ensimmäisen kerran vasemmassa korvalehdessä epätasaisen alueen, joka myöhemmin syksyn mittaan rupeutui ja samanlaisia alueita ilmaantui myös oikeaan korvalehteen ja vaihtelevasti myös vasemmalle. Lokakuussa tytöistä otettiin näytteet ANA- eli tumavasta-ainetutkimusta varten, “kaiken varalta” ja koska Taikan yksi edesmennyt sisko oli autoimmuunisairas (A/M + tollarsjuka). Shokki oli sanoinkuvaamaton kun MOLEMPIEN tulokset tulivat takaisin positiivisina. Taikan näyte oli tutkittu jopa kahdesti, kun sillä ei näytteiden oton aikaan ollut oikeastaan mitään oireita. Kiiralla epäiltiin tollarsjukaa (tollereilla esiintyvä reumaattinen moniniveltulehdus), Taikan kohdalla oireiden perusteella eläinlääkärin kanssa pohdimme SLE:tä (systeeminen lupus erytematosus). Näiden asioiden kanssa tuli koko loppuvuosi taisteltua, ja se on ollut henkisesti todella rankkaa. Onneksi vuoden lopussa asiat kuitenkin tuntuivat kääntyvän vähän parempaan suuntaan.

Viikkoa ennen joulua tytöt steriloitiin ja samalla otettiin myös toiset näytteet ANA-testiin, koska kaikista (mukaanlukien näytteiden tutkija, tyttöjen kasvattaja ja eläinlääkärimme) tuntui niin omituiselta että näin vähäoireisilla koirilla tulokset olivat positiiviset. Viikko sitten jälkitarkastuskäynnillä saatiin nämä toisetkin tulokset: Kiira negatiivinen, Taika edelleen positiivinen. Olo oli to-del-la hämmentynyt. Kiira ei siis olekaan sairas <3 Taikan tilanne onkin sitten kurjempi, näytteiden värjäystulosten perusteella SLE-epäilymme sai vahvistuksen. Tällä viikolla aloitettiin kortisonihoito, kun jo syksyllä ensimmäisen kerran ilmaantunut suun avaamisvaikeus uusiutui :( Nyt pitää vaan toivoa kovasti että päästäisiin mahdollisimman helpolla tämän sairauden kanssa. Edelleenkin kovasti pelottaa että miten tässä käy, mutta olo on kuitenkin jo hitusen toiveikas.

Tytöt joulukuussa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation